המועצה > חדשות ועדכונים > ארכיון כתבות > ארכיון כתבות 2010

ארכיון כתבות 2010

תאריך: 03/02/2010

אירוע מחאה מול בנק ישראל לביטול עמלות העו"ש בבנקים:

מנכ"ל המועצה לצרכנות: "הבנקים חולבים אותנו ובנק ישראל נותן לכך יד. המפקח על הבנקים משרת, למעשה, אינטרס של הבנקים מכס הרגולטור!"

בעקבות התערבות בנק ישראל שהובילה לביטול הדיון בועדת השרים לחקיקה על החוק לביטול עמלות העו"ש בבנקים, ערכה היום המועצה לצרכנות, אירוע מחאה מול בנק ישראל. באירוע השתתפו גם פרות, על מנת להמחיש את העובדה שהבנקים חולבים מהציבור הרחב עמלות עו"ש בהיקף של 900 מיליון ₪ בשנה.

עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות: "הבנקים מרוויחים עלינו הרבה כסף כבר מעצם העובדה שיש לנו חשבון בנק אצלם. רווחים אלה לא מונעים מהבנקים להרוויח על חשבוננו גם פעם שנייה וזאת על ידי גבייה לא מוצדקת של עמלות בגין פעולות עו"ש. הצעת החוק קובעת את ביטול עמלות העו"ש בכל הבנקים אחת ולתמיד.

פלג הוסיף: זו שערורייה שבנק ישראל, במקום לפקח על הבנקים וגם להגן על הציבור הרחב, פועל, למעשה, כמו איגוד הבנקים בניסיונות שכנוע מול השרים. המפקח על הבנקים משרת בכך, למעשה, אינטרס של הבנקים מכס הרגולטור! אנשי בנק ישראל התקשרו לשרים והפעילו מאמצי שכנוע כדי שהשרים יתנגדו להצעת החוק. אם יצליחו מאמציהם, הבנקים יוכלו להמשיך ולהרוויח על חשבון הציבור. המפקח על הבנקים הוכיח בזאת כי איננו מתאים לתפקיד של מגן הצרכנים. "
אם הרגולטור פועל לשכנע את השרים לטובת הבנקים, אז הצרכנים זקוקים לממשלה ולכנסת כדי שיגנו עליהם במקומו.

המועצה לצרכנות קוראת לשר יעקב נאמן, המשמש גם כיו"ר ועדת שרים לחקיקה, לאסור על חזקיהו להשתתף בדיון ועדת השרים לחקיקה בנושא החוק לביטול העמלות.

הצעת החוק: עפ"י הצעת החוק לא תיגבה עמלה מלקוח עבור שירותים בסיסיים בחשבון עו"ש, לרבות עמלת מינימום בין אם הפעולה נעשית על ידי פקיד בנק, בין אם באמצעות מוקד טלפוני מאויש ובין אם בערוץ ישיר. הצעת החוק ביוזמת המועצה לצרכנות הוגשה על ידי 13 חברי כנסת משלל סיעות הבית, קואליציה ואופוזיציה כאחד וחתומים עליהן חברי הכנסת דני דנון, פאינה קירשנבוים, כרמל שאמה, אורי אריאל, איתן כבל, אילן גילאון, נחמן שי, וקנין יצחק, דב חנין, אורי אורבך, מנחם אליעזר מוזס, חמד עמאר ויואל חסון.

• ממחקר של המועצה לצרכנות יחד עם מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב לקוחות בנקים, עולה, כי בניגוד לנתונים אותם מפרסמים הבנקים והמפקח על הבנקים, כ- 70% מהציבור משלמים היום יותר עבור ניהול חשבון עו"ש ביחס למה ששילמו לפני הרפורמה בעמלות הבנקים.

• בקרב הציבור שעבורו התייקרו ההוצאות מדובר בעלייה של 45% בממוצע.

• את ההנחות על עמלות העו"ש שומרים הבנקים בעיקר לבעלי הכנסות גבוהות. 69% מבעלי הכנסה הגבוהה בהרבה מהממוצע זכאים להנחות, לעומת 40% בלבד בקרב אלו שמרוויחים הרבה מתחת לממוצע.

• יתרה מכך, אפילו נתוני בנק ישראל מראים כי הנפגעים העיקריים מעמלות העו"ש הם דווקא משקי הבית, המשלמים יותר עמלות ושיעורי ריבית גבוהים יותר מהמגזר העסקי, זאת כאשר סיכון האשראי שהם מהווים לבנק הוא הקטן ביותר.
גם אם יבוטלו עמלות העו"ש, הבנקים ימשיכו לגלגל רווחי עתק – הכנסות הבנקים מעמלות העו"ש במשקי הבית עמדו בשנת 2009 על כ-900 מיליון ₪ בלבד מתוך כ-33 מיליארד(!) ₪ הכנסות – פחות מ-3%.

הרגולטור שכח את תפקידו כמגן הצרכנים והוא נוטל חלק במכבש הלחצים שמפעילים הבנקים על שרי הממשלה, כדי שלא יתמכו בביטול עמלות העו"ש.
כוחם של הבנקים הוא רב, אבל הם לא יכולים לפגוע באינטליגנציה שלנו ולשכנע אותנו שיום זה לילה.
בנק ישראל עוזר לבנקים,מנסה לשכנע את השרים שלשלם עמלות בסכומי עתק זה טוב לצרכנים, ולבטלן זה רע לצרכנים.
במבחן האינטליגנציה – עם ישראל לא נוהג להיכשל.